Wiadomości - Artykuły

Czeskie piwo na cztery sposoby

2012-07-31 09:43:08 | Poznań

Polacy pokochali Czechy i Czechów! W 170. rocznicę swoich narodzin Pilsner Urquell – ikona czeskiego piwa – zachęca Polaków do odkrywania sekretów czeskiej kultury piwnej. 3 sierpnia w klubie SARP poznanianie jako jedni z pierwszych w Polsce będą mieli okazję spróbować piwa na jeden z czterech czeskich sposobów – hladinka, snyt, cochtan i mliko. Wyjątkowy pokaz poprowadzi Wojciech Kantor, znawca Czech i czeskiej kultury piwa.

Ikona czeskiego piwa, pierwsze złociste piwo typu pilzner na świecie - Pilsner Urquell – w związku ze 170. rocznicą swoich narodzin wprowadza Polaków w świat czeskiej kultury piwa. Z tej okazji w trzech miastach Polski przeprowadzi po raz pierwszy w kraju wyjątkowe pokazy nalewania tego czeskiego „dobra kulturowego” na cztery czeskie sposoby. Najpopularniejszy z nich to hladinka, czyli piwo nalewane na raz, o gładkiej, idealnie kremowej pianie. Z kolei cochtan to piwo zupełnie pozbawione piany, o największej ilości dwutlenku węgla. mliko to kufel wypełniony po brzegi piwną pianą, a snyt to małe piwo w dużym kuflu o kilkucentymetrowej, gęstej pianie.

Dla Czechów piwo to coś więcej niż smak. To niezwykła piwna kultura. Czesi spotykają się w gospodach piwnych, odpowiednikach polskich pubów, gdzie przy długich ławach siedzą zarówno robotnicy jak i bankierzy, kobiety i mężczyźni. Czesi traktują spożywanie piwa jako rytuał. Oprócz wyśmienitego smaku i wysokiej jakości trunku, równie ważne jest dla nich to w jakiej szklance zostało ono podane, a nawet - czy szkło zostało odpowiednio przygotowane przed nalaniem. Czescy piwosze podziwiają aromat piwa, jego barwę i kształt piany.

Pilsner Urquell jako rdzennie czeski trunek od lat dba o rozwój kultury piwnej w Polsce. Marka stawia na edukację miłośników piwa oraz właścicieli lokali i barmanów, w myśl idei „browarnik produkuje piwo, ale to barman je tworzy”. Pokazy czeskiego serwowania Pilsner Urquell są okazją do prezentacji prawdziwego kunsztu barmanów, którzy muszą włożyć wiele wysiłku i zdobyć sporą wiedzę, aby móc profesjonalnie nalewać piwo po czesku. Wprowadzając do Polski czeskie style nalewania piwa, Pilsner Urquell pokazuje, że odpowiednio przygotowane, nalane i zaserwowane piwo zachowuje najwyższą jakość, jaką nadają jej mistrzowie browarnictwa. Dlatego warto dbać o zachowywanie wysokich standardów przechowywania i serwowania piwa w lokalach.

Wyjątkowy pokaz Pilsner Urquell, odbędzie się 3 sierpnia w klubie SARP, przy ul. Stary Rynek 56 w Poznaniu i rozpocznie się o godzinie 18. W świat czeskiej kultury piwa zabierze Wojciech Kantor, znawca Czech. Uczestnicy pokazu będą mogli przekonać się czym różni się każdy z czterech stylów serwowania. Chętni spróbują swoich sił w trudnej sztuce nalewania. Będzie też można zanurzyć się w piwny świat Czech zamawiając Pilsner Urquell na swój ulubiony sposób.

Pokazy nalewania piwa na cztery czeskie sposoby odbędą się w trzech miastach w Polsce – Warszawie (Kompania Piwna), Wrocławiu (Czeski Film) i Poznaniu (SARP). Spotkania są częścią obchodów 170. rocznicy powstania ikony czeskiego piwa - Pilsner Urquell.

ip

Słowa kluczowe: czeskie piwo cztery sposoby nalewania poznań pokazy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
RestaurantWeek
RestaurantWeek zdradza, kim są i co jedzą Goście Festiwalu!

Z kim najczęściej wybierają się do restauracji? Jakie danie bije rekordy popularności?

Matczyna emerytura, matka z dziećmi
Matczyna emerytura wzrasta. Jaka jest kwota z ZUS?

Co ciekawe, ta emerytura nie jest zarezerwowana tylko dla kobiet.

Polecamy
Zobacz, co to za święto i czy dzień ten jest wolny od pracy.
19 października obchodzimy nowe święto państwowe

Zobacz, co to za święto i czy dzień ten jest wolny od pracy!

Polecamy
Ostatnio dodane
RestaurantWeek
RestaurantWeek zdradza, kim są i co jedzą Goście Festiwalu!

Z kim najczęściej wybierają się do restauracji? Jakie danie bije rekordy popularności?

Popularne
Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci
Nagrody Darwina, czyli top 20 najgłupszych śmierci

Niektórzy swoją bezmyślnością przyczyniają się do poprawy puli genów ludzkości, eliminując z niej… samych siebie.

Dawaj mnie te Trzy Cytryny, czyli wigilia w Radomiu
Dawaj mnie te Trzy Cytryny, czyli wigilia w Radomiu

Tegoroczna Wigilia na radomskim deptaku to doskonały przykład polskiego buractwa oraz cebulactwa. Kto jeszcze nie widział tego filmu?

Największe miasta studenckie w Polsce
Największe miasta studenckie w Polsce

Przyglądamy się miastom, w których jest najwięcej studentów.