Koła naukowe - Z Organizacji

Odpowiedzialna konsumpcja na talerzu i nie tylko

2014-03-21 09:15:27 | Poznań

„Nie jedz niczego, czego Twoja babcia nie nazwałaby jedzeniem” - tę i inne zasady odpowiedzialnej konsumpcji mieli okazję poznać uczestnicy weekendowych warsztatów zorganizowanych przez SKN CSR z Uniwersytetu Ekonomicznego.

Studencki weekend z odpowiedzialną konsumpcją zaczął się od sobotniego spotkania w jednym z kilkunastu miejsc na odpowiedzialnej mapie Poznania - Kluboksięgarni Głośna, gdzie SKN CSR z Uniwersytetu Ekonomicznego zorganizowało warsztaty na temat odpowiedzialnej konsumpcji w kontekście lokalnym i globalnym.

Pierwszy gość, Kalina Michocka z Tytki.pl w przystępny sposób opowiedziała o odpowiedzialnej konsumpcji i przekazała garść praktycznych wskazówek dotyczących odpowiedzialnych zachowań i możliwości ich praktycznego wykorzystania w Poznaniu. Z kolei Wojciech Zięba ze sklepu Sprawiedliwego Handlu prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu Trzeci Świat i My przedstawił uczestnikom warsztatów ideę sprawiedliwego handlu.

Studenci dowiedzieli się m.in. jaką drogę przechodzi banan od plantatora do polskiego sklepu, w jakich warunkach pracują robotnicy z krajów Trzeciego Świata oraz jakie są alternatywy dla produktów konwencjonalnego handlu.

W niedzielę 16 marca zrobiło się jeszcze bardziej interaktywnie, a warsztaty dotyczyły już samego jedzenia. W Orkiszowych Polach pod okiem profesjonalnego trenera studenci próbowali swoich sił w gotowaniu podczas warsztatów kulinarnych.

Uczestnicy dowiedzieli się m.in. jak ważne jest wykorzystanie sezonowych produktów od lokalnych dostawców i mogli przekonać się jak smaczne są dania vege. Studenci wspólnymi siłami wyczarowali owsiankę z jabłkami, obiad z czerwonej soczewicy z warzywami i dwie pasty warzywne: brokułową i z pestek dyni.

Na koniec nie obyło się oczywiście bez wspólnej degustacji i dyskusji o odpowiedzialnej konsumpcji.

- Mamy nadzieję, że dzięki takim spotkaniom studenci zainteresują się odpowiedzialną konsumpcją i to nie tylko na poziomie idei, ale także zaczną wprowadzać coraz więcej odpowiedzialnych zachowań do swojego życia - podsumowuje Agata Blinkiewicz, jedna z organizatorek spotkania.
 

ip

Słowa kluczowe: warsztaty, jedzenie, gotowanie, UE w Poznaniu, Wojciech Zięba, Kalina Michocka
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
ptsf
Antybiotykoterapia pod Lupą Farmaceuty

Poznaj szczegóły wydarzenia.

strefa studenta
Jury wyłoniło najlepsze projekty opakowań

Kto został wyróżniony podczas konkursu Strefa Studenta?

Polecamy
Plakat informujący o VI edycji IAKOŚ
VI Interdyscyplinarna Akademicka Konferencja Ochrony Środowiska - informacje

Zobacz, co przygotowali organizatorzy podczas VI edycji IAKOŚ.

warszawskie dni
XI edycja Warszawskich Dni Logistyki

Zapisy trwają do 30 kwietnia 2023 roku.

Polecamy
Ostatnio dodane
Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.